Deze interventie richt zich vooral op het functioneren van de wervelkolom, maar is inzetbaar voor alle gewrichten.
Deze behandelvorm richt zich primair op het herstellen van bewegingsvrijheid en pijn. Secundair is het gericht op verbeteren van houding, preventie en de balans van belasting / belastbaarheid.
Wegnemen van de ergste pijn
Om je ‘bewegingsvrijheid’ te vergroten en de ergste pijn weg te nemen, worden speciale handgrepen toegepast. Die zijn kenmerkend voor de (orthopedische) manuele therapie. Daarbij wordt lichte druk uitgeoefend op bijvoorbeeld een wervel of gewricht. Pijnlijk is dat vrijwel nooit. Mensen ervaren het eerder als een verlichting omdat de pijn dikwijls voelbaar wegvloeit.
Nog een stapje verder….
De (orthopedisch) manueel therapeut heft onder andere blokkades in de wervelkolom op, een van de directe veroorzakers van klachten. Maar hij gaat nog een stapje verder. Hij zal samen met je proberen de vinger echt op de pijnlijke plek te leggen. Waardoor zijn de blokkades ontstaan? Komt het door je houding tijdens ( bureau) werk? Beweeg je onvoldoende? Of belast je je rug misschien verkeerd of te veel?
“Samenwerken met andere behandelaars en daarmee je klachten zo breed mogelijk aanpakken”, ook dat is kenmerkend voor deze therapie. Wanneer het je herstel kan bevorderen, zal de therapeut samenwerking zoeken met huisarts, specialist of andere behandelaar binnen of buiten Motus. De huisarts of specialist die je heeft doorverwezen, wordt door de therapeut op de hoogte gehouden van de behandeling en ontwikkelingen.
Bij welke klachten
- Hoofd- en nekpijn
- Nek- en schouderklachten, evt. met uitstraling naar de armen
- Lage rugklachten, evt. met uitstraling naar de benen
- Duizeligheid
- Kaakklachten
- Heupartrose
- Bewegingsbeperkingen in een gewricht
- Artrose vingers en/of tenen
Je kunt met en zonder verwijzing terecht.
Zorgverzekeraars hebben manuele therapie in hun aanvullende pakket opgenomen. Het aantal te vergoeden behandelingen kan verschillen per pakket.
Kinderen onder de achttien en chronische aandoeningen vallen onder de basisverzekering.
Twijfel je? Vraag het onze receptioniste of raadpleeg je verzekeraar. Onze receptioniste kan na het invoeren van de basisgegevens inzien of je recht op vergoeding hebt.