De (sport)fysiotherapie of actieve fysiotherapie richt zich op het herstellen van een blessure, het verbeteren van sportprestaties en het voorkomen van blessures. De sportfysiotherapie bestaat voornamelijk uit een hand-off benadering waarin je actief werkt aan je herstel in de trainingszaal. Binnen de therapie maken we gebruik van diverse trainingstechnieken waaronder vliegwieltraining, wat zeer geschikt is voor peesproblematiek. Vliegwieltraining is een unieke ontwikkeling in de sport en fysiotherapie, die oorspronkelijk door de ruimtevaartorganisaties NASA en ESA zijn ontwikkeld om astronauten te trainen in gewichtloze toestand.
Hoe werkt het?
Trainen met een vliegwiel wordt ook wel kinetische training genoemd. In plaats van traditionele gewichten wordt hier getraind met een schijf die ronddraait. In de concentrische fase wordt het vliegwiel door middel van het trekken aan een lint op gang gebracht en versneld. Als het lint volledig is afgerold is er zoveel kinetische energie opgebouwd dat het lint zich vanzelf weer oprolt, net als bij de welbekende jojo. Het doel is om het vliegwiel tot stilstand te brengen en vervolgens weer met een concentrische beweging op gang te brengen.
Van minimale weerstand tot volledige belasting
De kracht die je geeft in de concentrische fase is ook de kracht die je terugkrijgt in de excentrische fase. Dit zijn we niet gewend in de traditionele krachttraining. Hoe harder de beweging wordt ingezet, hoe zwaarder de excentrische weerstand zal zijn. De uitdaging is om in balans te blijven aan het begin van de excentrische fase. Door de constante belasting kun je meer uit een oefening halen, want je traint je spieren intensiever en sneller.
Voor wie?
Vliegwieltraining is geschikt voor vele doelgroepen zoals topsport, revalidatie, fysiotherapie, personal training, fitness en sport-specifieke trainingen. Denk hierbij aan golf-, tennis-, boks- en voetbalbewegingen. Er kan zowel licht als intensief getraind worden maar ook op snelheid en kracht.
Effecten
Diverse studies hebben aangetoond dat vliegwieltraining significant meer effect heeft op spierkracht, spieromvang, sprongkracht en loopsnelheid. Uit de literatuur blijkt ook dat vliegwieltraining uitermate geschikt is voor blessurepreventie bij voetballers en revalidatie bij patiƫnten herstellend van een beroerte.